Izgi nap

Tegnap rettentő termékeny és izgalmas napom volt. Reggel szokás szerint indult minden. Délben elhajtott az üzletvezető Reykjavikba, hogy nézzek már utána a kennitalamnak, mert ez már nem járja, hogy 6 hete várjuk. Az egyik kollégámmal mentünk, aki autót akart nézni aznap. Elindultunk, és láttuk, hogy a fél város strandon van, mert közel 200 bálna tévedt el és úszott viszonylag közel a parthoz. Szóval mi is jól megnéztük a bálnákat. Bár nem sokat láttam belőle, csak azt, hogy nagyon mozog a viz. Kb. 15 hajó körözött a bálnák körül. Gondoltam naivan milyen rendesek ezek az izlandiak, meg akarják menteni a szerencsétlen bálnákat a partraúszástól, de sajnos rosszul gondoltam. Mivel a helyi vadászok kapva kaptak az alkalmon, és a bálnafeldolgozó felé próbálták terelni az állatokat. Ha a partra úsznak elpusztulnak, és feldolgozni sem lehet őket, mert macerás elszállitani. Végül nem tudom hogy mennyi bálna szabadult meg, és mennyit sikerült levadászni. Kicsit rosszul éreztem magam emiatt, de aztán belegondoltam, ha minden élet ugyannyit ér, akkor már baromisok pihe-puha kiscsirke pusztult el azért, hogy én felzabáljam.

Végül szépen eljutottunk Reyjkavikba, és elmentünk a Register Iceland nevű hivatalba. 22-en álltak eljőttünk sorba, és én nagyon mérges lettem, hogy a fél napot itt fogjuk tölteni, de nem kellett 10 percnél többet várnunk, ami teljesen üditő egy otthoni okmányirodához képest. Kiderült, hogy közel 4 hete megvan a kennitalam, csak a posta elkeverte valahol. Úgy érzem az izlandi posta klasszisokkal szarabb mint a királyi. Ezután gyorsan elugrottunk az adóhivatal szerűségbe, ahol 2 perc alatt megkaptam a papirjaimat. Utána irány a bank, bankszámlát nyitni. Ez is szupergyorsan megvolt. Igy holnap lesz a napja, hogy megkapom első illetve második fizetésemet, bár még nincs bankkártyám. Küldik postán. Elméletileg 3 nap. Gyakorlatilag 3 hét. De megvan az a lényeg.

Eztán elmentünk megnézni a kinézett autót. Kollégának nagyon tetszett és úgy döntött megveszi. Remek, gondoltam elcsürjük az egész napot a hülye papirozással. Hát ismét tévedtem. Autót venni kb 15 perc. Ennek a nagy része a pénzszámolás. (5000-es a legnagyobb cimlet). 2x2 egyoldalas papirt kell aláirni. Az egyik az autó műszaki állapotát igazolja, a másik a szerződés a kereskedéssel. És ágyesz bugyesz van autód. Nincs semmiféle baszakodás - már bocsánat- az átiratással, forgalmival, stb.  A kocsi tüzetes átnyálazásával, próbaúttal, szerződéssel, fizetéssel, mindennel együtt 1 óra alatt megvoltunk. Igazán jó volt résztvenni benne.

A mai napom pakolgatással telt, mert holnap megyek nyaralni!!!:))) Bár még mindig bizarr sapkát, sálat, kesztyűt, bakancsot és télikabátot csomagolni. Jelentkezem, ha visszatértem.  

Ui: Video a bálnamentésről, mert mint kiderült néhány bálna partot ért tegnap:

https://www.youtube.com/watch?v=hHlo1v7SchU

 

 

Címkék: Címkék