Vixi

Gleðileg jól!

Az izlandi karácsony kicsit más mint otthon. Az izlandi gyerekek decemberben 13x kapnak ajándékot a csizmájukba, már ha jók, ha rossz gyerekek voltak,  krumpli  az ajándékuk. 

Az izlandi manók, két troll gyermekei, akik a hegyekben laknak, és karácsony előtt 13 nappal egyenként lejönnek a városokba a gyerekekhez, minden nap 1-1 manó. 

A manók a megjelenés sorrendjében. 

1. Stekkjastaur - a falábú, aki zaklatja a báránykákat, és meg akarja inni a tejüket .
2. Giljagaur - a colos, aki az istállóba settenkedik és ellopja a tehéntejet 

3. Stúfur - a törpe, aki ellopja a serpenyőket és kieszi a maradékot. 
4. Þvörusleikir - a kanál nyaló, aki ellopja a fakanalakat és lenyalja a maradékot
5. Pottaskefill - az edény lopó, aki az edények aljáról eszi ki a maradékot
6. Askasleikir - az ágy alatt rejtőzik, és ő is az edényekben levő ételmaradékra bukik
7. Hurðaskellir - az ajtócsapkodó, aki az éjszaka folyamán csapkodja az ajtókat és nem hagyja aludni a háznépet
8. Skyrgámur - a skyr lopó, aki felfalja az összes skyrt (joghurtot)
9.
 Bjúgnakrækir - a kolbászlopó,
10. Gluggagægir - a kukkoló, aki bekukucskál az ablakon, hogy megnézze mit lehet ellopni
11. Gáttaþefur - a nagyorrú, aki kiszagolja a kenyeret és jól ellopja azt. 
12. Ketkrókur - aki horoggal próbál a kéményen keresztül húst lopni
13. Kertasníkir - a gyertya lopó

Azok  a gyerekeket akik az évközbeni dolgaikat nem fejezték be karácsonyig, nem kapnak új ruhát. Viszont az a gyerek aki karácsony estéjén nem új ruhában van, azt jól megeszi a karácsonyi macska néven elhiresült vérszomjas fenevad. :-)

Kollégákkal beszélgettünk a karácsonyról és amikor elmondtam, hogy nálunk a jézuska, vagy az angyalkák hozzák az ajándékot teljesen elképedtek, hogy ez mennyire bizarr.  :-))

Beteg vagyok

Eeeeeehhhhh. Azt hittem megúszom már ezt az évet betegség nélkül.Megfáztam. Hülye módon nyitott ablaknál aludtam, és most a fejem összes nyilásából folyik valami. A gyógyszer rossz izű, mentholos-málnás genyó. Nagyjából az van, hogy meg akarok halni. Utálok beteg lenni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lakkris

Igazán nem értem mi van ezekkel az izlandiakkal, hogy mindent, édesgyökérrel esznek, isznak. Vagyis minden Negró izű. 

Normális csokoládét (Twix, Mars, Bounty-n kivül), cukorkát nem lehet kapni mert mindenben van lakkris. Van lakkris szósz a húshoz, lakkris öntet a fagyihoz, lakkrisos a jólabjór (karácsonyi sör). 

Tudom, hogy odavannak az édes dolgokért, példaul a csokiöntetes hamburgert imádják, vagy lekvárral eszik a húst meg a halat, de már számomra elviselhetetlen.

Hazai csokit akarok!!!!

MOST!!!

Party time

A hétvégén óriási karácsonyi parti volt az étteremben. 100 fős céges vacsi, utána pedig a hires-neves helyi fenomén,  Páll Óskar a jégolvasztóan meleg, rettentő kedves, közvetlen, és legfelkapottabb izlandi dj koncertje. 

A krimó persze dugig volt, és halálra dolgoztam magam. 

Azt a következtetést kellett levonnom, hogy az izlandiak nem normálisak. Annyit isznak, mint az állatok! Rákerestem a hivatalos európai alkoholfogyasztási statisztikákra, amiből kiderült, jóval kevesebb alkoholt isznak, mint mi magyarok. De ezt egyszerűen nem hiszem el. 

A vacsora este 8-kor kezdődött, és fél kileckor már folyt a vér, mert sikerült annyira bebaszcsizni két harmincas jólszituált fiatalembernek, hogy fél óra után egymásnak estek. 

A vacsora alatt felszolgáltam meg asztalt szedtem, pultban is álltam, ami tiszta vicces volt úgy, hogy nem beszélek izlandiul. 

A parti alatt a konyhát vállaltam be, mert nem akartam 600 elvadult, seggrészeg, 20-50 év közötti helyiekkel hadakozni. De ez sem volt esemény mentes. Egy helyi hülye dührohamot kapott, és berohant a konyhába, tizen utána , akik alig tudták lefogni, amig kijöttek a rendőrök meg a mentősök. Én csak röhögtem, és azon imádkoztam, hogy ne hányjon a hülyegyerek, mert azt akkor nekem kell feltakaritani. Szerencsére nem hányt,  a mentősök rettentő gyorsan kiértek, lekötözték és elvitték szundikálni a kórházba. 

Brutális mennyiségű pia elfogyott és tiszta gáz volt látni az anyámkorú nőket akik alig álltak a lábukon. :-))

De összességében jó buli volt, jó volt a kaja és a zene is. 

süti beállítások módosítása