Valami készül odalent

Két napja izgalomban tartja az ittenieket, persze engem is,  a Hekla vulkán mozgolódása.

Az elmúlt két hétben 7 "mikrorengésrajt" regisztráltak. Életbe lépett a készültségi szint. A kitörést kb. 30 perccel tudják előre jelezni, ezért jobb félni mint megijedni .

A Hekla Izland legaktivabb vulkánja, nagyjából 10 évente tör ki. Az utolsó kitörés 2000-ben volt. 

"Az elmúlt századok legnagyobb kitörése 1845-ben volt, mikor a kirobbant vulkáni por Németország égboltozatát is elsötétítette. A XX. században már kialudtnak vélték, 1947. március 29-én reggel 7 órakor azonban minden előzetes jel nélkül heves robbanás kíséretében működni kezdett. Ez azért is meglepő volt, mert a vulkánok kitörését többnyire megelőzik különböző jelek. 

A Hekla működése egy teljes évig tartott. Ez alatt a csúcsán egy új, 160 méter magasságú, 400 méter átmérőjű kráter keletkezett. Az állandó robbanások 500-600 méter magasra lökték a hatalmas kőzettömböket. A láva később már nem a főkráterből, hanem az alacsonyabban felnyíló mellékkráterekből ömlött."

Ha kitör a vulkánok királynője 2 opció lehetséges: 

a, óriás lávafolyam

b, brutális mennyiségű hamufelhő

Amennyiben tényleg kitör a Hekla és ez elindit valami országos méretű rengéssorozatot, amely következtében az összes vulkán aktivvá válik, és Izland elsüllyed, na erre az esetre már megvan az evakuálási tervem: 

Bevágom az útlevelem egy táskába, lerohanok a kikötőbe, és felkéredzkedem egy brazil banánhajóra. Csak elvisznek ha mosolygok, nem?

Online itt kukkanthatjátok meg a kicsikét: 

http://www.livefromiceland.is/webcams/hekla/