Vixi

Kicsit hosszú szösszenet

Már el is telt egy hét mióta itt vagyok, ezért összefoglalom a történéseket:

A héten három napot dolgoztam ( 1 napot full time baby-sitteltem, de ez is munkanapnak számít, szóval nem is hármat, hanem négyet). A munka eléggé pörgős volt ma, de ennek ellenére nem volt rossz. Valahogy jó érzés 5 év irodában tespedés után fizikailag elfáradni, érezni, hogy van kezem és lábam. A kollégákkal minden rendben. Bár az izlandiak kicsit visszahúzódóak. Nem nagyon beszélgettem még egyikükkel sem. Spanyolul viszont már tudok 1-2 dolgot ordibálni.  :-) Büszkélkednem kell vele, hogy csütörtökön a napszaknak megfelelően tudtam köszönni a Cola-s képviselőnek, illetve a húsosbácsinak sajnálatomat tudtam kifejezni, hogy nem beszélem a nyelvét. Ami tök furcsa, hogy itt a HACCP-t még hirből sem ismerik. Egy ÁNTSZ ellenőr hótziher elsirná magát ha meglátná, hogy milyen állapotok uralkodnak a konyhában, de itt izlandon ez teljesen normális dolog. És ez még a kulturált éttermek közé tartozik, hiszen mégiscsak Vesturland egyik legfancybb helye.....

Amiről mindenképpen irnom kell, az az időjárás. Ma 15 fok volt, és este fél 10 kor amikor hazasétáltam annyira melegem volt, hogy le kellett vennem a kabátot. Pénteken voltam strandolni is, bár utólag kiderült 13 fok volt, de simán elvoltam egy pólóban, sőt a szélvédte helyeken szakadt rólam a viz. Valahogy itt másmilyen a klima mint otthon. A hideg sokkal melegebbnek érződik. Nem tudom mi lehet az oka.Holnapra 18 fokot mondanak, igy strand lesz belőle ismét. Belemerészkedtem a vizbe pénteken, de még mindig nem okés a dolog. Rettenetesen fáj.


A rakott-krumpli projekt überkirály módon sikerült. 8 adagot főztem, 4-en ettük, de nem maradt belőle semmi, és nem azért mert én zabáltam volna fel az egészet......Sajnos kép nem készült róla.  A hozzávalókat természetesen egyedül vásároltam a boltban, amire szintén büszke vagyok. Arra viszont gyorsan át kell állnom, hogy ne számolgassam át a koronát forintra, mert nagyon fáj megvenni 90 forintért egy darab tojást, vagy 300-ért egy pohár tejfölt. Bár szerintem ehhez is idő kell.

 

Fúú amit még meg kell emlitenem az a papucs téma. Valamiért az izlandiak szeretnek papucs zokni kombóban sétálgatni itt mifelénk. De nem akármilyen papucsban. A legalább 15 éve nem látott adidas müanyag papucsban. Mindenféle szinekben pompázik ez a csoda, és a legjobb az amikor a buliból hazaeső lányok becsomagolják a papucskájukat a táskájukba és miniszoknyában, harisnyában és papucsban sétálnak haza a buliból. De hordják napközben, vagy ha leugranak a boltba, vagy ha csak tankolni mennek a kútra. Nem értem, komolyan.

A jó hir, hogy már rendesen tudok aludni. Napi 5-6 órát, de ennél otthon sem aludtam többet. Mondjuk ritka vicces dolog reggel hat körül sirály csicsergésre ébredni. Oké! Nem csicseregnek hanem undoritó módon vijjognak, de ez az átka ha 300 méterre laksz az óceántól.

No és, hogy lássátok milyen az amikor éjfélkor süt a nap (lehet nem látszik jól, de a hegycsúcson még hó van!)

én.jpeg

2012\05\31 Vixi84 1 komment

Az első napok

 OB-OL445_ICELAN_G_20110623215107.jpg

Tegnap lazitós nap volt. Elősegitve a beilleszkedésem, és a nehézkes akklimatizációmat. Reykjavikban voltunk vásárolni, ezt-azt intézni. A kikötőben est-ebédeltük valamilyen halakat, nem tudom milyeneket. Az egyikre azt mondanám, hogy mocsárizü volt, de mivel itt nincs mocsár inkább óceánizü. De a többi nem volt rossz, bár a hekk vitte a pálmát. Csodák csodájára "éjjel" sikerült aludnom. Ritka jól esett.

Ma volt az első munkanapom. 9-kor kezdtem és 2-kor végeztem. Nem volt rossz  vagy nehéz, de kicsit nehézkes volt. 2 dél-amerikai cheffel dolgozom együtt, és mindkettő elég erős akcentussal beszéli az angolt. Egymás között természetesen spanyolul beszélnek, a pincérekkel izlandiul, igy rohadtul kell figyelni mikor váltanak angolra, mert az nekem szól. :-) Megtanultam pizzatésztát késziteni, de úgy érzem karra még gyúrnom kell, mert alig birom el a fém edényeket. Délután elmentem futni. A strand igazán idilli hely a futáshoz. Jól esett, mert kellemesen fújt a szél. "Este" csináltam egy kis ubisalit a gyerekeknek, holnap pedig a rakott krumplival "kell" megbirkóznom. Hát igen, a hazai izek...

index.jpg

 

Viki is here, ez a jó hir

vagyis nincs hosszú i a billenytűzeten.

img_0272_1338249582.jpeg_320x240

No. Megjöttem. Az út hosszú volt és fárasztó, csomagügyileg pedig bonyodalmas, de megérkeztem ez a lényeg. Az útról bulletpointokban:

- Csudiszép a parlament és a vár felülről

- Hollandiát látnom kell alulról is

- Mindenhol felbukkannak a punczi-bajszú férfiak

- A könyvesboltnak mindenhol jó szaga van

- 2,5 órás naplemente megkoronázva egy "napfelkeltével", felülről - EPIC!!!!!


Ma, illetve az már tegnap volt, mert éppen éjfél múlt 9 perccel, szóval tegnap jó kis nap volt. Nem aludtam semmit az "éjszaka" mert világos van, illetve inkább szürkület. Olyan este fél 9 körüli ha az otthoni viszonylatokat nézzük. Baromi fura, mert még mindig nem vagyok álmos. Reggel felkeltünk, mindenki összecihelődött és lementünk a strandra, mert tudniillik beköszöntött az izlandi nyár. Mint a mellékelt kép is mutatja belemerészkedtem bokáig a -10 fokos óceánba, nagyon fájt!!!! (a képen látszik két elvetemült aki elment úszni.....) Tiszta mókás a 12 fokban bugyiban napozó falfehér izlandiakat látni. Ez nekem még nem megy, rohadtul fáztam. De csak a mundér becsületéért levettem a kabátomat, amikor elözönlötték a strandot a fürdőgatyás kisgyerekek. Ha egy másfél éves birja, nekem is elég a pulóver!:) Délután benéztünk az étterembe, ettünk, ittunk, jót mulattunk, élveztük a napsütést a teraszon. Ami a legviccesebb, leégett az orrom!

Fú még egy dolog! Ma tanultam egy új szót ami nagyon tetszik: kjúklingabringa,  avagy csirkemell

süti beállítások módosítása