Vixi

Az esküvő

A szombatot óriás mega giga előkészületek előzték meg, mert a város legprominensebb személye, aki nem mellesleg az étterem tulajdonosa, lányának volt az esküvője. 164 résztvevővel. A hét nagyjából evőeszköz, asztal és szék suvickolással telt. A séma a hagyományos svédasztalos megoldás volt péntek este 10-ig, amikor a menyasszony kitalálta, hogy jobb szeretné, ha felszolgálnák az ételeket. Szegény főnökömnek kevesebb mint 20 órája volt az összes épkézláb embert megtalálni aki elbir legalább 2 tányért a kezében, úgy hogy nem lóg bele az újja. Illetve rittyentett még egy séfet, hogy biztos minden tuti legyen. Igy én is dolgoztam, salátát csináltam,  tányérokat készitettem elő, felszolgáltam. Csuda mókás volt. Az óriási pörgésnek 11 körül vége volt a konyhán, ezért lassan elkezdtünk iszogatni meg kajálni. Jó volt a kaja, nagyon!!!!  Fél egykor úgy döntöttünk, hogy lelépünk mert már nincs mit csinálni. A kocsiban kapta mindenki a telefont az üzletvezetőtől, hogy menjünk vissza dolgozni, mert elengedte a pincérjeit, mert már fáradtak voltak, 12 órát dolgoztak. Igy történt, hogy a 3 séf, a pizzasütő srác, akik már a 18. órájukat taposták aznap, és én, óriási anyázások közepette vissza mentünk leszedni az asztalokat és elpakolni. Elég komoly balhé kerekedett ebből. 3-ra értem haza és csak bezuhantam az ágyba. De ennek ellenére jó nap volt.

Az esküvőről még annyit, hogy ez egy magas szinvonalú lakodalom volt, de ritka fos. Nem volt zene. 1 körül érkezett meg a dj, amikor már csak 20 ember volt ott. Az emberek egész este ültek egymás mellett mint a heringek a konzervdobozban. (Egyébként úgy is néztek ki.) A menyasszony akkora volt mint egy fél bálna, szőke hajjal, és a ruhája is csúnya volt, a vőlegény detto. Szegények. Ha ilyen esküvőm lett volna biztos sirok, de nekik tetszett. Izlandiak.

Szabadság

Vixi szabira megy. Augusztus 1-6-ig. A tervek nagyon nagyon jók.  Egy teljes sziget kör, az 1-es főúton, beiktatva a főbb látnivalókat, aztán 3 napos vadulás Akureyriben a NYÁRBÚCSÚZTATÓ! fesztiválon. Végre én is fesztiválozni megyek!  A program szerint megyünk bálnát, fókát, vizesést, lundát nézni, és vulkánt meg gleccsert mászni. Majdnem egy hetes vadkempingezés izland legmerészebb tájain, amitől kicsit parázom, de nem én vagyok a legzsirosabb a csapatban ezért nem engem fognak először felzabálni a jegesmedvék!

Csudi jó lesz! (Bár arra még nincs ötletem, hogyan tudok majd a szabadban pisilni....)

Fyrirgefðu, ég ekki tala íslensku

(Firirgevdhü, jég ehki tálá iiszlenszkü) Avagy sajnálom, de nem beszélek izlandiul. Az a helyzet, hogy az izlandi nyelvvel hadilábon állok. Sajnos azt kell mondanom nem nagyon tanultam semmit ezalatt a közel két hónap alatt. Tudom a számokat (11-ig) a napokat, 1-2 mondatot de ennyi. Nem vagyok rászorulva, és ezt kicsit sajnálom is. Amint kiejted, hogy nem beszélsz izlandiul azonnal mindenki vált angolra. Ez persze elég jó, de én olyan mondatokat is angolul mondok amit már tudnék izlandiul mondani. A kollégáimtól tanultam egy-két dolgot, de a keresztnevek ragozásánál erősen elvesztettem a fonalat. Van egy jó kis gyerek nyelvkönyvem amiben angolul-spanyolul-izlandiul vannak a szavak, ebből tanultgatok. Igazán jó lenne ha találnék egy jó kis tanfolyamot, de a városban egyelőre nincs lehetőség izlandit tanulni.

A spanyollal persze más a helyzet. Az elég jól megy, néha kényszeritve vagyok, hogy használjam. Napi 2-3 új szót biztos tanulok, ami persze nem sok, de azért elég jó ha már értek 1-2 mondatot a spanyol hiradóban. Van egy kedvenc sorozatom, Ana y los siete, amiben barátok közt szinvonalú mondatokat használnak, ezért elég jól megértem. Persze könnyebb spanyolul tanulni, ha a munkahelyemen és otthon is mindenki spanyolul beszél, és állandó jelleggel bömböl a spanyol tv. Latin káromkodások olyan széles tárházát tudom felmutatni, hogy csak na. Bár ragozni csak egyes szám első és második személyben és jelen időben tudok, de már ez is szép teljesitmény, úgy érzem.

SD Miskolc

Ma egy érdekes felfedezésre jutottam. A legnépszerűbb keresőszó amiután a legtöbben ellátogatnak a blogomra: "sportsdirect miskolc". Tizedikként dobja ki a google a blogomat. Nem éppen a legrelevánsabb keresőkifejezések...

Élvezeti cikkek

Visszaszoktam a kávéra. Viszonylag elég gyorsan. Itt mindenki kávézik. Ez magától értetődő. Szerintem a gyerekek már az óvodában fekete kávét kapnak tizoraira és uzsonnára. Simán kinevettek amikor mondtam, hogy nem tudom meginni a kávét magában, csak tejjel. Akkor sosem iszom normális kávét, vonták le a következtetést a kollégáim. Egy húzósabb napon az én kis placcomon van egy 30 literes termoszban kávé, amiből csak az alkalmazottak iszogatnak. Óránként egy feketét rajtam kivül mindenki megiszik. Ma megpróbáltam reggel valami jó kis teát kérni a pultostól, de azt mondta nincs teánk. Fél óra keresés után kiderült, hogy az étteremben  mégiscsak van egy zacskó fekete tea. Megittam, finom volt, de "hogy lehet teát inni"szemrehányó pillantásokat azért kaptam.

Az alkohol beszerzése itt a világvégén érdekes kérdés. Alkoholt csak az alkoholboltban lehet venni, ami állami tulajdonban van. Ez a bolt a Vinbúdin. A Vinbúdin elég korlátozottan van nyitva, napi 6-7 órában, és szombaton kora délután. Igy igazán meg kell gondolnod, hogy a szombat esti buliban pontosan hány sört fogsz elfogyasztani. A helyi Vinbúdin kinálata elég szegényes. Párféle sör (Carlsberg, Heineken, Viking), párféle bor, párféle rövid és kész. Az ősz utcai éjjel nappali komolyabb készletet és kinálatot tud felmutatni. Az alkohollal még egy baj van, hogy drága. A hétvégén nagyon vágytam egy rosé fröccsre. Kétféle rosé volt egy olasz és egy californiai. Az olaszt választottam, finomnak nem volt mondható, de azért elfogyott. :-)

A cigaretta beszerzése egy másik érdekes dolog. Nem sokfajta van, talán eddig 5-6 félét láttam az embereknél. Ahol lehet kapni ott sincs semmiféle láthatósága, ráadásul szabad áras termék. A főtrafikos bácsitól 6-700 koronáért be lehet szerezni egy doboz Marlborot, ez Einar boltjában 850, a benzinkutakon 1200, az étteremben szombat este 2000 korona. Ráadásul mindenből van puhadobozos verzió, természetesen ugyanannyiért, és ez eléggé utálatos. Dohányozni egyébként mindenhol lehet, a Horecákban van külön dohányzó helyiség.

süti beállítások módosítása